FOTOGRAFIA DE MART

FOTOGRAFIA DE MART

Entrada la nit, a partir de les 23h, si mirem en direcció Est, observarem un brillant objecte vermellós.
Fins a començament de l’any que ve, podrem veure els detalls de la superfície i atmosfera del planeta Mart.

Tot i que aquest any, no tenim una oposició (acostament al planeta) tan bo com l’any 2020, si disposem d’un telescopi, segur que podrem observar alguns detalls, sobretot el pol Nord cobert d’una gran capa de diòxid de carboni.
Us mostrem una fotografia feta des del nostre observatori, amb un telescopi de 356 mm de diàmetre, amb una focal efectiva d’11.000 mm, amb un corrector de dispersió atmosfèrica, un filtre IR i una càmera ASI 178 MC.

RETRANSMISSIÓ EN DIRECTE I ON-LINE DE L’ECLIPSI SOLAR

RETRANSMISSIÓ EN DIRECTE I ON-LINE DE L’ECLIPSI SOLAR

El pròxim dimarts 25 d’octubre podrem observar un eclipsi solar i, és per això que des d’UNIVERS QUARK volem oferir-vos una retransmissió en directe i gratuïta per a totes aquelles persones que vulguin compartir amb nosaltres aquest fenomen astronòmic des del nostre observatori astronòmic.

Durant l’estona que duri l’eclipsi us explicarem curiositats astronòmiques i tota aquella informació que creiem que pot ser del vostre interès.

L’activitat començarà a les 11:15h i només caldrà connectar-vos a un enllaç que una estona abans compartirem a les nostres xarxes socials.

Dades de l’eclipsi solar:
– Hora d’inici de l’eclipsi: 11:32:56h
– Altura del sol a l’inici: 29º
– Hora màxima de l’eclipsi: 12:07:34h
– Altura màxima del sol: 33º
– Percentatge del sol cobert: 9’6%
– Hora de finalització de l’eclipsi: 12:42:55h
Altura del sol en la finalització de l’eclipsi: 35º

NOTÍCIES

GIRA DE TARDOR ’22

Amb el canvi d’estació també arriba la nostra GIRA DE LA TARDOR, una època on serà més freqüent trobar-nos a les escoles per acompanyar a l’alumnat per al fascinant món de l’astronomia, i pels més curiosos també serem a les biblioteques, de grans ciutats i petits pobles.

No serà estrany tampoc, compartir observacions astronòmiques en aquestes nits que comencen a refrescar i que cada cop més, començarem més d’hora aquesta activitat, ja que la nit ens facilitarà l’activitat.

Com a curiositat astronòmica, us avancem que el pròxim 25 d’octubre probablement hi hauràl’esdeveniment astronòmic més important i, serà un eclipsi parcial de Sol que podrem observar durant el matí d’aquell mateix dia. Cal dir, però, que el percentatge d’ocultació serà molt petit, per posar un exemple a Barcelona d’un 10%. Com més a l’est puguem veure l’eclipsi millor, és a dir a Girona, el percentatge serà d’un 12%. Estigueu atents i atentes, ja que si les condicions meteorològiques són bones, farem una transmissió en directe des del nostre observatori.

JÚPITER

JÚPITER

Durant els dies que venen Júpiter estarà en oposició, és a dir des del punt de vista terrestre, l’oposició succeeix quan un objecte astronòmic surt per l’est, alhora que el Sol s’amaga per l’oest, situant aquests dos objectes oposats a la Terra.


En el cas de Júpiter, una oposició succeeix cada 13 mesos. Això farà que el veiem més brillant i més gran aparentment.
A més a més, coincidirà que aquesta oposició, Júpiter estarà en la posició més propera a la Terra en els últims 59 anys!


És un bon moment per observar perquè les seves estructures de núvols, satèl·lits, o la Gran taca Vermella.


Us mostrem una imatge de Júpiter del 22 de setembre. És el resultat de 5000 frames, a través d’un telescopi de 356 mm de diàmetre, amb una càmera ASI 178 MC, una lent de Barlow 2.5X, un filtre infraroig i un corrector de dispersió atmosfèrica.

OBSERVACIÓ ASTRONÒMICA AMB FOTOGRAFIA DE LA LLUNA

OBSERVACIÓ ASTRONÒMICA AMB FOTOGRAFIA DE LA LLUNA


El dissabte 10 de setembre, vàrem fer una observació astronòmica en el turó de Rocafinestres (Penelles). Des d’aquest excel·lent mirador de la Noguera, van observar el moment on la Lluna sortia per l’horitzó i la seva llum es dispersava per les capes baixes de la nostra atmosfera, oferint una coloració vermellosa.
També vam veure els planetes Saturn i Júpiter.
La imatge de la Lluna plena, la vàrem fer amb un telescopi de 66 mm de diàmetre i 386 mm de focal, amb una càmera ASI 178 MC.
El color és natural, i és el que en aquell moment van poder veure.