FOTOGRAFIA DE SATURN 🪐🔭

FOTOGRAFIA DE SATURN 🪐🔭

Ver la entrada


Ja de matinada comencem a observar en bones condiciones els planetes més grans del Sistema Solar.
Podem observar una imatge de Saturn, capturada amb un telescopi de 356 mm de diàmetre i 3910 mm de distancia focal, que amb l’ajut d’una lent de Barlow de 2,5 X i una càmera ZWO 178MM i un filtre infraroig, en pogut observat els suaus detalls de la seva atmosfera visible.

També podem observar el conjunt intricat dels anells que any rere any, fins el 2025 s’estan posant plans respecte el nostre pla de visió, i per tan no els podrem observar.

Val la pena aprofitar aquest any per observar aquesta espectacular estructura de roques que envolta el planeta.
En la segona imatge, hem incrementar la brillantor per observar quatre satèl·lits.

FOTOGRAFIA DE LA LLUNA

FOTOGRAFIA DE LA LLUNA

Primera imatge de la Lluna, amb el nou telescopi del nostre observatori.


Podem observar una regió del sud de la Lluna, amb els cràter Stöfler (126 quilòmetres diàmetre) i Faraday (70 quilòmetres diàmetre).
La imatge s’ha capturat amb un telescopi de 356 mm de diàmetre i 3910 mm de distancia focal, amb l’ajut duna lent Barlow de 2,5 X.
S’ha enregistrat amb una càmera ZWO 178MM amb un filtre IR.


La última imatge, correspon a la mateixa regió de la Lluna, capturada amb la sonda LRO de la NASA, des d’una alçada de 50 quilòmetres.

TALLER D’ASTRONÀUTICA FAMILIAR, dissabte 4 de juny

TALLER D’ASTRONÀUTICA FAMILIAR, dissabte 4 de juny

Dia i hora: 4 de juny, de 10.30 a 12 h

Punt de trobada: Pineda del camp de futbol d’Anglesola. Ubicació.

Voleu saber qui va aconseguir volar, per primera vegada? Us pregunteu qui va llançar primer un coet? Doncs en aquest taller podreu descobrir això, i aprendre altres conceptes d’astronàutica… Però a més, també us proposem una part pràctica molt divertida! Experimentar els llançaments de diferents tipus de coets, amb diferents tipus de propulsors, d’una manera entenedora i segura amb l’astrònom Joan Pujol, d’Univers Quark.

Si voleu passar una matí diferent, al bell mig dels secans d’Anglesola-Vilagrassa mentre apreneu conceptes de gravetat, propulsió i aerodinàmica tot enlairant coets, veniu a aquesta activitat!

Cal dur calçat còmode, aigua i gorra. S’emmarca en la #SetmanaNatura

Inscriu-te aquí!

1era OBSERVACIÓ ASTRONÒMICA 🌕💫🪐

1era OBSERVACIÓ ASTRONÒMICA 🌕💫🪐

.
.
Memorial Pare Lluís Rodés i Campderà
.
.
📅Dissabte 4 de juny
⏰ a les 22h
📍a l’esplanada dels antics dipòsitds d’aigua

us convidem a venir a observar la Lluna, en una fase de Quart Creixent, i a observar objectes de cel profund, com poden ser: cúmuls globulars d’estrelles, nebuloses o galàxies.

Amb l’ajust d’un potent l’àser, mostrarem les principals constel·lacions que es podran veure a simple vista en aquell moment.

Disposarem de 2 potents telescopis a disposició del públic, però també en podeu portar de casa si en sou aficionats.

Més informació

ECLIPSI DE LLUNA🌕

ECLIPSI DE LLUNA🌕

Aquesta matinada, entre mig de núvols alts i prims, hem pogut observar un eclipsi total de Lluna. Només hem pogut observar la primera part de l’eclipsi fins la totalitat de l’ombra.
Amb la Lluna dins del conus d’ombra de la Terra, s’ha fet de dia. Per tant no hem pogut observar el final de l’eclipsi total.
El proper eclipsi total de Lluna que podrem observar en el nostre país, serà el dia 31 de desembre del 2028! Serà un eclipsi molt curiós ja, que la Lluna plena sortirà per l’horitzó est totalment eclipsada i a mesura que es faci fosc podrem observar la segona part de l’eclipsi.

No patiu, que ja us farem memòria uns dies abans !

FOTOGRAFIA DEL SOL (I D’UN ✈️)🔭☀️

FOTOGRAFIA DEL SOL (I D’UN ✈️)🔭☀️


Ahir mentre fotografiàvem la cromosfera del Sol, amb taques de la grandària de la Terra i enormes flamarades, ens ha passat un avió que el podeu veure en aquest fragment del vídeo que hem enregistrat.

La fotografia és una compilació de 1500 imatges fetes amb un telescopi equipat amb un filtre d’hidrogen, una càmera ASI 178MM i un filtre infraroig.

Ja heu vist l’avió?

NOTÍCIES

VIATGE PEL SISTEMA SOLAR EN 3D 🕶️🌞🌝🌙🪐💫


Us presentem una proposta on l’aprenentatge s’uneix a l’espectacularitat de les imatges en 3D.Expliquem als i les alumnes d’una manera adaptada al seu nivell de coneixement l’origen i l’evolució del Sistema Solar, així com la diferència entre els diferents tipus de planetes i satèl·lits.

Disposem de centenars d’imatges astronòmiques preparades per poder observar amb la tècnica del 3-D, es a dir, mostrant una sensació de profunditat i/o de relleu. D’aquesta manera es possible observar amb detall, el relleu del cràters de la Lluna, els volcans i els canals del planeta Mart, o infinitat de detalls de la Terra.

NOTÍCIES

HAS TROBAT EL CRÀTER CONCÈNTRIC PONTANUS E?

Giovanni Pontano (Jovianus Pontanus), va ser un poeta, historiador i home d’estat italià, que va viure entre els anys 1426 i 1503; en la seva memòria la Lluna té un cràter en el seu nom.


El cràter Pontanus, no surt en aquesta imatge (estaria situat en la part inferior dreta), però si un dels cràters que formen part de la família Pontanus, en concret, el cràter concèntric Pontanus E.


Pontanus E, té un diàmetre exterior de 12,5 quilòmetres, mentre que l’estructura interior, té unes dimensions de 8,2 quilòmetres. L’alçada d’aquest cràter és de 557 metres, mentre que el seu interior té una fondària interior de 290 metres.